Wat dien je te doen in geval van een afgebroken kies

Als je last hebt van een slecht gebit, dan weet je hoe vervelend het kan zijn. Pijnlijke kiezen, zwarte randen om je tanden, en misschien zelfs een afgebroken kies. Maar wat moet je doen als dit gebeurt? In deze blogpost geven we je enkele tips en adviezen voor wat je kunt doen in geval van een afgebroken kies.

1. Neem direct contact op met je tandarts

Als je een afgebroken kies hebt, is het belangrijk om direct contact op te nemen met je tandarts. Hij of zij kan beoordelen hoe ernstig de situatie is en welke stappen er genomen moeten worden. In sommige gevallen kan de kies gerepareerd worden, terwijl in andere gevallen een kroon of implantaat nodig kan zijn. Hoe sneller je contact opneemt, hoe beter.

2. Bewaar de afgebroken stukjes kies

Als je een afgebroken kies hebt, is het slim om de stukjes kies die zijn afgebroken te bewaren. Dit kan namelijk nuttig zijn voor de tandarts om te beoordelen wat de beste behandeling is. Doe de stukjes in een schoon potje of plastic zakje en neem ze mee naar je tandartsafspraak.

3. Verminder de pijn

Een afgebroken kies kan erg pijnlijk zijn. Om de pijn te verminderen, kun je een pijnstiller nemen zoals paracetamol of ibuprofen. Let wel op dat je de dosering niet overschrijdt en volg de instructies op de verpakking. Daarnaast kun je ook een koude kompres tegen de wang houden om de zwelling en pijn te verminderen.

4. Vermijd harde voedingsmiddelen

Als je een afgebroken kies hebt, is het verstandig om harde voedingsmiddelen te vermijden. Denk hierbij aan noten, hard snoep, en stukjes vlees met bot. Deze voedingsmiddelen kunnen de afgebroken kies verder beschadigen of voor meer pijn zorgen.

5. Poets en spoel voorzichtig

Als je een afgebroken kies hebt, is het belangrijk om voorzichtig te poetsen en spoelen. Probeer de afgebroken kies zo min mogelijk te belasten. Gebruik een zachte tandenborstel en poets voorzichtig rondom de kies. Spoel daarna je mond met een zoutoplossing of mondwater om bacteriën te verminderen.

Kortom, een afgebroken kies kan erg vervelend zijn, maar gelukkig is er vaak een oplossing mogelijk. Neem direct contact op met je tandarts en bewaar de afgebroken stukjes kies. Verminder de pijn met pijnstillers en een koud kompres, vermijd harde voedingsmiddelen en poets en spoel voorzichtig. Hoe sneller je actie onderneemt, hoe sneller je weer kunt genieten van een gezond gebit!