olijfolie

Het hebben van zoveel keuzes bemoeilijkt onze beslissing voor wat de beste bakolie is.

Nog niet zo lang geleden boden kruidenierswinkels misschien twee of drie soorten bakolie aan. Maïs, soja en “plantaardige” oliën waren zo’n beetje alles wat je kon vinden. Plantaardige olie was een grijpzakje van wat goedkoop was, zoals maïs of soja, op een bepaalde productiedag.

Vandaag de dag overweldigen de supermarkten ons met plantaardige oliën. Ik zie bijvoorbeeld veel amandel-, avocado-, vlas-, druivenpit-, sesam- en walnootolie in mijn plaatselijke kruidenierswinkel. Er zijn net zoveel gezondheidsclaims voor sommige van deze oliën. Ze zouden rimpels wegvagen, je haar laten glanzen, ontstekingen bestrijden en leiden tot gewichtsverlies. Is er een reden om te kiezen voor amandel boven canolaolie? Of avocado boven extra vierge olijfolie? Misschien. Denk aan voeding, bereidingswijze en kosten.

Wat is de beste kookolie op basis van voeding?

Plantaardige oliën lijken erg op elkaar vanuit voedingsoogpunt. Ze zijn allemaal 100 procent vet en ongeveer 120 calorieën per eetlepel. De meeste hebben wat vitamine E en onbeduidende hoeveelheden andere voedingsstoffen. Raffinage verwijdert veel van deze stoffen. Bij de keuze van een olie kunnen rookpunt en subtiele smaken uw belangrijkste overwegingen zijn.

Het belangrijkste voedingsverschil tussen oliën is het evenwicht van de soorten vetten die ze bevatten. Avocado- en olijfolie bevatten hoge gehaltes aan enkelvoudig onverzadigde vetten, die gekoppeld zijn aan gezondheidsvoordelen. Als u de nadruk wilt leggen op enkelvoudig onverzadigde vetten en op hoog vuur wilt koken, is geraffineerde avocado-olie een win-winsituatie.